Łącząc wino z jedzeniem, łatwo się trochę pomylić.

Większość z nas nie wie, jakie skomlenie najlepiej skomplementuje naszą rybę, a co idealnie na deser. Masz szczęście, ten artykuł zawiera wiele sposobów na dodanie jedzenia do wina.Jeśli jesz owoce morza na kolację, Pinot Grigio naprawdę dobrze się z nimi komponuje. Smaki dobrze się uzupełniają. Oprócz Pinot Grigio wiele innych białych win dobrze smakuje z owocami morza. To świetny sposób na zrobienie niesamowitego posiłku.Wiele win ma zagraniczne nazwy. Najlepiej jest zapoznać się z wymową tych nazw, zanim porozmawiasz z ekspertami o swoich doświadczeniach związanych z degustacją wina. Ekspert od wina szybko oznaczy Cię jako nowicjusza, jeśli nie znasz prawidłowej wymowy niektórych imion.Rozważ zakup wina z mniej znanego regionu świata. Podczas gdy wszyscy skłaniają się ku winom z Francji lub Kalifornii, wszędzie można znaleźć wspaniałe odmiany! Możesz znaleźć piękne czerwone wino w Północnej Karolinie lub nigdy nie słyszaną winiarnię w Australii. Wypróbuj kilka i ciesz się różnorodnością, którą wnoszą do Twojego stołu.Kupując dziś wieczorem wino na kolację, koniecznie zapytaj w sklepie, czy wino jest gotowe do picia. Niektóre wina muszą się zestarzeć, aby wydobyć ich prawdziwy smak. Może to oznaczać, że powinny minąć miesiące, a nawet lata, zanim butelka będzie smakować. Pytając, czy wino jest gotowe do picia, masz większą szansę na wyjście z butelką, która Ci się spodoba.Nie sposób powiedzieć, kiedy wino osiągnie swój szczyt. Wiele butelek jest gotowych do natychmiastowego spożycia, a przechowywane butelki osiągają swój szczyt w różnym czasie, w zależności od warunków przechowywania. Proste pomysły, które pomogą Ci przygotować butelkę dobrego wina do następnego posiłku

Czasami możesz uzyskać wycenę od eksperta, który skosztował butelek tego samego wina.Ważne jest, aby zrozumieć, że nie wszystkie wina z czasem dobrze się starzeją.

Zrozum, jakie wino kupiłeś, zanim podejmiesz decyzję. Bordeaux starzeje się świetnie, ale nie wszystkie wina należą do tej kategorii.Nie ograniczaj się do krajów znanych z eksportu win, takich jak Hiszpania czy Francja. W rzeczywistości niektóre z najlepszych win na rynku pochodzą z Argentyny lub Nowej Zelandii. Nie należy wyrabiać sobie opinii o kraju po skosztowaniu tylko kilku różnych win.Jeśli oszczędzasz wino po nocy picia, upewnij się, że dobrze je zakorkujesz. Chcesz uniknąć wpuszczania dodatkowego powietrza do butelki, ponieważ całkowicie zmieni to smak wina i może spowodować zjełczenie. Upewnij się, że korek jest dobrze dopasowany lub użyj korka do wina, który blokuje powietrze.Rób notatki na temat każdego wina, które spróbujesz. jeśli naprawdę interesujesz się winami, z łatwością będziesz degustować ich dziesiątki w ciągu roku. Śledzenie wrażenia z niektórych butelek może być trudne, zwłaszcza jeśli mają wiele podobieństw z jedynie subtelnymi różnicami. Robienie notatek pomoże Ci utrzymać się na dobrej drodze.Kiedy jesteś w restauracji, nie wahaj się zamówić wina, które nie jest najdroższe. Sommelierzy wybierają świetne wina do restauracji, w których pracują, co oznacza, że ​​tańsze wybory powinny smakować tak samo dobrze, jak te, które kosztują sporo.We wstępie do tego artykułu wspomniano, że wybór dobrego wina do posiłku może czasami być trudnym zadaniem. Jeśli jednak zastosujesz informacje, które właśnie przeczytałeś, na pewno dokonasz doskonałych wyborów win podczas następnego posiłku. Pamiętaj, że być może będziesz musiał spróbować wielu win, dopóki nie znajdziesz najlepszego dla siebie.